GENEL SEKRETER MESAJI
Genel Sekreter Mesajı
Op. Dr. Anıl ESEN İzmir İli Güney Bölgesi Genel Sekreteri ...
HASTANE YÖNETİCİSİ MESAJI
Hastane Yöneticisi / Başhekim
...
Email
Ana Sayfa »   

DİYABET VE BESLENME

DİYABET VE BESLENME

 

DİYABET VE BESLENME

 

Diyabet, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersiz olması veya hiç salgılanmaması sonucu gelişen bir hastalıktır. Hastalık sebebiyle kan şekeri yüksek seviyede seyreder. Bu durumun oluşmaması ve zamanla organ hasarına yol açmaması için ilaç, insülin ve bunlarla kombine olarak beslenme tedavisi uygulanmaktadır. Her yıl 160’tan fazla ülkede 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanır.

 

http://www.novonordisk.com.tr/content/dam/Turkey/AFFILIATES/www-novonordisk-com-tr/Home/AboutNN/Images/NNWEB2-05.image.612.0.jpgDiyabette beslenme konusunda dikkat edilecek noktalar;

 

  • Öncelikle kilo fazlalığı durumunda kan şekerinin dengelenmesi daha zor olacağından, mutlaka diyetisyene danışarak kilo verilmelidir.

  • Kan şekerini yükselten şeker, şekerli yiyecekler, bal, reçel, pekmez, çikolata, lokum gibi yiyecekler,

  • Beyaz unlu yiyecekler, pasta, kek, börek vb hamurlu gıdalar,

  • Şeker oranı diğerlerine nispeten yüksek meyveler (kuru meyveler, incir, üzüm, muz gibi),meyve suları, her türlü hazır ve katkı maddeli yiyecek, kola, gazoz vb.

  • Ve makarna, pirinç pilavı, patates gibi kan şekerini yükselten nişastalı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

  • Beyaz un ile yapılmış ekmek yerine tam buğdaylı, çavdarlı, kepekli ekmek çeşitleri tercih edilmeli. Ancak günlük tüketilen ekmek miktarı sınırlı tutulmalıdır.

  • Kan şekerinin düşmesi de, yükselmesi gibi istenmeyen bir durumdur. O yüzden 3 ana öğün ve öğün aralarında ara öğün tüketilmelidir.

  • Ara öğünlerde yoğurt, süt, kefir veya ayran ile birlikte şeker oranı yüksek olmayan elma, ayva, kiraz,  şeftali, erik gibi meyveler tercih edilebilir.

  • diabetes mellitus diet ile ilgili görsel sonucuProtein uzun süreli tokluk sağladığı için her ana ve ara öğünde mutlaka protein kaynağı yiyeceklerden tüketilmelidir. Peynir çeşitleri, yumurta, süt ve sütten elde edilen yoğurt, kefir, ayran, beyaz ve kırmızı et bu yiyeceklere örnek olarak gösterilebilir.

  • Lifli yani posalı yiyecekler, kan şekerinin hızla yükselmesine engel olduğu gibi, sindirim ve tokluk süresini uzatır. Bu sebeple yüksek lif içerek taze sebzeler ve yeşillikler sebze yemeği veya salata olarak tüketilebilir. Aynı şekilde bulgur ve kuru baklagiller de haftada 2-3 kere tüketilmelidir.

  • Günde en az 10-12 su bardağı su içilmeli ve mümkünse düzenli olarak yürüyüş/spor yapılmalıdır. 

  • Tarçın ve zerdeçal gibi kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan bitkiler yemeklerin, meyvelerin veya yoğurdun içine eklenebilir. Ancak başka ilaçlarla etkileşime geçebilen bu baharatlar, muhakkak doktora danışarak kullanılmalıdır.

  • Düzenli kontroller aksatılmamalı ve kan şekeri doktorunuzun tavsiye ettiği aralıklarda ölçülerek kaydedilmelidir.

 

 

 

Diyabetle ilgili daha kapsamlı bilgi için: http://diyabet.gov.tr/

 

 

 

 

 

Dyt. Hilal Ahsen TUNÇAY

 

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 317 Eklenme Tarihi Tarih: 2016-11-14
gundogdu dergi
Flash Oynatıcı yükleyin.
DUYURULAR
HASTA VE HASTA YAKINLARININ DİKKATİNE !

HASTANEMİZDE SİLAH RUHSATI MÜRACAATLARI HER GÜN YAPILMAKTADIR..

TORBALI İLÇESİ 2017 HAZİRAN AYI ECZANE NÖBET LİSTESİ

TORBALI İLÇESİ 2017 AĞUSTOS - EYLÜL AYLARI OTOPSİ VE ÖLÜ MUAYENESİ NÖBET LİSTESİ

Hastanemizde "Sünnet" hizmeti verilmektedir.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ 08:00 - 12:00 ve 13:00 - 16:00'dır.

Doktor Çalışma Takvimi
Online Laboratuvar
Online Pacs
Yeni E-Mail Girişi
E-Mail Girişi
Personel Online
Personel Bilgi Sistemi
TSM Bilgi Sistemi
ÇKYS
TDSM
TSİM
Kamu Hizmet Envanteri
Kamu Hizmet Standartı
Ziyaretçi Defteri
 

TEL:0232 856 62 70-856 16 64 FAX:0232 856 25 10 bilgi@torbalidh.gov.tr
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU İZMİR İLİ GÜNEY KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ M.ENVER SENERDEM TORBALI DEVLET HASTANESİ
Akgün Yazılım